pikantní zelňačka
500g kysaného zelí
2 brambory
2-3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
mletý kmín, sůl a pepř dle potřeby
1 větší cibule
1 mrkev
1 petržel
sádlo na smažení
1 chilli paprička
1 maďarskou klobásu
100ml zakysané smetany
2 lžíce sladké papriky
Postup přípravy:
Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmažíme na kousku sádla, přidáme chilli papričku, koření, které se v horkém tuku rozvoní. Pak přidáme nakrájenou klobásu (já přidal i lahůdkový párek), kysané zelí, které také mírně restujeme, zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme vývarem (já použil hovězí). Mám rád zelí křupavé, proto jsem po pěti minutách varu přidal oloupané a na kostičky nakrájené brambory, pokud je potřeba, tak podlijeme a vaříme do změknutí brambor. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme nasekaný libeček, petrželku a vmícháme smetanu. Zahušťovat není potřeba, zahustí cibule a smetana.