Jdi na obsah Jdi na menu

bramborová polévka

11. 4. 2021

 

bramboracka1.jpg

 

 

 

 

2 lžíce másla

větší cibule nebo 2 malé cibule

2 lžíce nastrouhané zeleniny

4 stroužky česneku

1 lžička majoránky

2 bobkové listy

6 kuliček celého pepře

1 lžička mletého kmínu

3 kuličky nového koření

1 lžička vegety

1 kostka masoxu

2 hrsti sušených hub

2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy:

V hrnci na másle osmahněte pokrájenou cibulku asi 1 minutu a přidejte kořenovou zeleninu, kterou také osmahněte 1 minutu. Potom přidejte do hrnce brokolici, růžičkovou kapustu, květák a osmažíme také pouze zlehka – kolem 1 minuty. Postupujeme opatrně, abychom zeleninu nerozbili. Potom zalijte vodou tolik, kolik chcete mít hotové polévky, doporučujeme asi 2,5 – 3 litry vody (podle toho, jak ji chcete mít hustou a nezapomeňte, že budete ještě přidávat brambory a houby). Přidejte pokrájené brambory a  několik malých cibulek,  majoránku, bobkový list, pepř, drcený kmín, Nové koření, masox, vegety, masox a houby. (Pokud používáte sušené houby, tak je alespoň na 1/2 hodiny předem namočte) Vše zamíchejte a vařte pod pokličkou, dokud brambory a houby nejsou měkké. Když je vše měkké, tak dochuťte dle libosti, nejčastěji se ještě přidává 1/2 lžičky majoránky, která nám varem trochu vyprchala a trochu doplňte vypařenou vodu. Polévku je možno zahustit  asi 2 lžícemi hladké mouky rozmíchanými ve 100 ml vody, anebo asi 3 lžícemi strouhaného tvrdého chleba. Ať už si vyberete jedno či druhé, aplikujte zahušťovací ingredienci za stálého míchání Přidejte bez prodlevy česnek a trochu pokrájené listové petrželky nebo pažitky. Povařte při mírné teplotě asi 5 minut a hotovo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář