bramborová polévka
2 lžíce másla
větší cibule nebo 2 malé cibule
2 lžíce nastrouhané zeleniny
4 stroužky česneku
1 lžička majoránky
2 bobkové listy
6 kuliček celého pepře
1 lžička mletého kmínu
3 kuličky nového koření
1 lžička vegety
1 kostka masoxu
2 hrsti sušených hub
2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy:
V hrnci na másle osmahněte pokrájenou cibulku asi 1 minutu a přidejte kořenovou zeleninu, kterou také osmahněte 1 minutu. Potom přidejte do hrnce brokolici, růžičkovou kapustu, květák a osmažíme také pouze zlehka – kolem 1 minuty. Postupujeme opatrně, abychom zeleninu nerozbili. Potom zalijte vodou tolik, kolik chcete mít hotové polévky, doporučujeme asi 2,5 – 3 litry vody (podle toho, jak ji chcete mít hustou a nezapomeňte, že budete ještě přidávat brambory a houby). Přidejte pokrájené brambory a několik malých cibulek, majoránku, bobkový list, pepř, drcený kmín, Nové koření, masox, vegety, masox a houby. (Pokud používáte sušené houby, tak je alespoň na 1/2 hodiny předem namočte) Vše zamíchejte a vařte pod pokličkou, dokud brambory a houby nejsou měkké. Když je vše měkké, tak dochuťte dle libosti, nejčastěji se ještě přidává 1/2 lžičky majoránky, která nám varem trochu vyprchala a trochu doplňte vypařenou vodu. Polévku je možno zahustit asi 2 lžícemi hladké mouky rozmíchanými ve 100 ml vody, anebo asi 3 lžícemi strouhaného tvrdého chleba. Ať už si vyberete jedno či druhé, aplikujte zahušťovací ingredienci za stálého míchání Přidejte bez prodlevy česnek a trochu pokrájené listové petrželky nebo pažitky. Povařte při mírné teplotě asi 5 minut a hotovo.