dvě piškotové rolády
Světlá roláda:
3 vejce
60 g krupicového cukru
1 lžíce oleje
50 g hladké mouky (používám Babiččina volba na dortová těsta)
10 g strouhaného kokosu
Krém:
250 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
2 sáčky ztužovače šlehačky
moučkový cukr
Na ozdobení.
drobné ovoce
kokos
Tmavá roláda:
3 vejce
60 g krupicového cukru
1 lžíce oleje
50 g hladké mouky
12 g kakaa
Krém:
300 ml smetany
25 g cukru
20 g kakaa
80 g tmavé čokolády (72%)
200 g mascarpone
Postup přípravy:
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Vmíchejte olej. Přisypte mouku s kokosem nebo s kakaem a zlehka vmíchejte.
Rozlijte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete.
Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut, dokud nezačne těsto zlátnout. Těsto přendejte z plechu na čistou utěrku. Nechte 2 minuty „orazit“ a stočte do rolády. Nechte zchladnout. Smetanu vyšlehejte s mascarpone a ztužovačem smetany. Podle chuti slaďte. V případě tmavé
šlehačky je nutné připravit si krém, nejlépe den předem. Smetanu přiveďte k varu, stáhněte z plotny a nechte rozpustit nalámanou čokoládu. Zchladlou smetanu přendejte do lednice. Druhý den vyšlehejte. Roládu roztočte a opatrně z ní stáhněte papír. Potřete krémem, posypte ovocem anebo ořechy a stočte zpět. Ozdobte krémem a ozdobte.